meteoor

Zo krijgen onze Stelcon-platen hun slijtvaste deklaag

We maken onze originele Stelcon-platen ondersteboven. De stalen hoeklijnen met de naam Stelcon liggen onder in de mal als we de wel twee centimeter dikke deklaag storten. Die deklaag heeft een andere samenstelling dan de rest van de plaat. Het mengsel is fijner van samenstelling zodat het een goed verdicht oppervlak wordt waar zuren en andere agressieve stoffen amper in kunnen doordringen. Dat zorgt voor een langere levensduur van de plaat.

Direct daarna storten we het zogeheten onderbeton en verdichten dat door te trillen, waardoor een homogene plaat ontstaat. De deklaag en het onderbeton worden zo één. Daarna draaien we de plaat in wording om. Dat doen we door er een plaat onder te leggen, anders zou het nog niet verharde mengsel eruit lopen.

Bezemen

Dan is het tijd om te vlinderen. Dat klinkt heel lieflijk, maar het is niets meer en minder dan de bovenlaag gladder maken door middel van draaiende schijven. Ook zorgt het voor extra verdichting van het beton. Daarna laten we de plaat desgewenst onder een bezem doorlopen. Door dit bezemen komt er een bezemstructuur in de deklaag. Die is antislip.

Daarna gaat de Stelcon-plaat een nacht de verhardingskamer in. De volgende dag gaat de mal eraf, voorzien we de hoeklijnen van een bitumencoating om oxidatie te voorkomen en gaat de plaat enkele weken ons tasveld op om de gewenste sterkte te bereiken. En zo produceren wij dagelijks vele honderden originele Stelcon-platen.

De Stelcon-plaat bestaat honderd jaar en daar zijn we trots op. Het eeuwfeest is een mooi moment om wat dieper in te gaan op onze originele Stelcon-platen. Dit is een van de artikelen uit de jubileumreeks.