meteoor

Terrein verharden: welke opties zijn er?

Je wilt graag je terrein zorgvuldig en duurzaam verharden, zodat vrachtwagens en andere vervoersmiddelen er veilig overheen kunnen rijden. Maar ook dat je er weinig onderhoud aan hebt. Welke opties er zijn voor terreinverharding lees je in dit blog.

Waarmee moet ik rekening houden bij het verharden van mijn terrein?

Bij het verharden van een terrein komt best veel kijken. De belasting, de afmetingen, de afwatering en het gemakkelijk kunnen plaatsen en onderhouden van de verharding zijn allemaal belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden, net als de samenstelling van de ondergrond.

Om hier meer zicht op te hebben, raden we aan de volgende aspecten te inventariseren:

  • Het doel van de terreinverharding.
  • Hoe lang je de terreinverharding wilt gaan gebruiken.
  • Indicatie van het aantal vervoersbewegingen en verplaatsingen per dag.
  • Indicatie van de maximale belasting. 
  • Verdeling van het gewicht over het terrein.
  • Samenstelling van de ondergrond.
  • Mate van vloeistofdichtheid.
  • Mogelijkheden voor het afvoeren van hemelwater.

Welke opties zijn er op het gebied van terreinverharding?

Op basis van deze aspecten zijn er verschillende materialen qua terreinverharding:

  • Klinkerverharding. Is waterdoorlatend, maar door spoorvorming niet geschikt voor zwaar verkeer en er is specialistisch personeel voor nodig om het aan te leggen.
  • Asfalt. Heeft regelmatig onderhoud nodig en bij intensief gebruik moet het na verloop van tijd zelfs vervangen worden. Bij gesprongen leidingen of bij werkzaamheden aan kabels is het niet gemakkelijk om snel te handelen. Het vervolgens dichtgemaakte stuk van het terrein blijft kwetsbaar. Een ander nadeel van asfalt is dat er relatief snel spoorvorming ontstaat, zeker bij steeds warmere zomers.
  • Stelconplaten. Zijn zeer geschikt voor zware belastingen, snel te leggen, gemakkelijk te vervangen en herbruikbaar. Ze zijn slijtvast, strak en hebben een kwarts-houdende gebezemde of gladde deklaag. Hierdoor hebben ze een hoge restwaarde en weinig onderhoud. En ze zijn geschikt voor alle typen ondergronden en doeleinden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van terreinverharding met Stelconplaten?

Heeft je bedrijf een sterk, vlak en strak terrein nodig? En wil je daarvoor een duurzame oplossing met een hoge restwaarde en weinig onderhoud? Dan zijn Stelconplaten een goede optie. Stelconplaten zijn gemaakt van constructief beton en hebben een slijtvaste deklaag. Deze deklaag zit aan de bovenzijde van de Stelconplaat en is gemaakt van veredeld kwarts en specifieke na-behandelprocessen. Hierdoor hebben Stelconplaten een egaler oppervlak dan gewone betonplaten. Het gebruikte materiaal en de productiemethode zorgen ervoor dat Stelconplaten slijtvast zijn en veel langer meegaan dan standaard betonplaten. 

Stelconplaten zijn leverbaar in verschillende diktes (14, 16, 20 of 25 centimeter) en verschillende afmetingen (2 bij 2 meter, 2 bij 1,5 meter en 2 bij 1 meter). Maar ze kunnen ook in andere afmetingen geproduceerd worden, precies naar wens van de klant.

Meer weten over terrein verharden?

Er zijn dus meerdere opties en mogelijkheden om je terrein te verharden. Welke oplossing het beste is voor je bedrijf hangt af van de hierboven genoemde factoren. Breng deze globaal voor jezelf in kaart en neem vervolgens contact met ons op. We denken graag met je mee wat de beste oplossing is voor jouw bedrijf.

New call-to-action