Nog niet eerder had weerman en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke het beseft: beton is duurzamer dan je in eerste instantie zou denken. En dat geldt zeker voor Stelcon®-platen, zo zei hij onlangs op het feestje bij De Meteoor waar werd stilgestaan bij het honderdjarig bestaan van de karakteristieke betonplaat.
‘’Je kunt beter een minder duurzaam gemaakte plaat produceren die tientallen jaren meegaat, dan exemplaren die weliswaar duurzaam zijn geproduceerd en maar twee jaar meegaan”, zei Kuipers Munneke voor ongeveer honderd gasten op het eeuwfeest in een tent aan de loshaven bij de fabriek in Rheden. Kuipers Munneke voorspelde ook een grote toekomst voor de Stelcon-plaat. ‘‘Dit zijn nog maar de eerste honderd jaar. Er zullen er nog vele volgen, omdat Nederland voor de grote energietransitie ingrijpende wordt verbouwd.”
Het bewijs dat de originele Stelcon-platen lang meegaan, leverde Bernard van Berkel. Deze 80-jarige Brabantse aannemer legde de eerste in Rheden geproduceerde platen 65 jaar geleden op het terrein van de Lips-fabriek in Drunen. De platen liggen er nog altijd strak bij en zijn zo de oudst bekende Stelcon-platen die nog in gebruik zijn.
De plaat op de mooiste plek is volgens Kuipers Munneke trouwens die op een duin op Terschelling, vlakbij een prachtige eik en met een mooi uitzicht over de Noordzee, landerijen op het eiland en ook de Waddenzee. En deze plaat ligt er ook al heel erg lang.
Directeur Alfred Heij van De Meteoor zei trots te zijn. ‘‘Omdat de Stelcon-plaat honderd jaar bestaat, de merknaam inmiddels productnaam is geworden en omdat er ook steeds meer innovaties in worden toegepast. ‘‘We kijken niet alleen terug, we kijken ook vooruit. We willen de duurzaamheid verder vergroten.” Zo presenteerde hij een nieuwe versie van de Stelcon-plaat. De zogenaamde Stelcon E-plaat. Bij deze plaat is de CO2 belasting met 50% gereduceerd en de MKI-waarde meer dan 50% lager. En dat bij gelijkblijvende of zelfs betere prestaties. Net als met de platen van 100 jaar geleden, worden deze nieuwe platen eerst uitgebreid getest op het eigen terrein en op enkele pilotprojecten. Als ze het predicaat ‘Stelcon-waardig’ zijn, worden ze aan de markt aangeboden. En dat zal niet lang meer duren.
Oud-Meteoor directeur Eric de Groot blikte in ‘De eeuw van de Stelcon-plaat’ beeldend terug op de voorbije honderd jaar. Over Meteoor-oprichter Willem Honig die op zijn fiets naar Brabant toog om een tegel te tonen aan een toekomstige klant en op de terugweg bedacht dat het handiger en praktischer zou zijn om met platen van twee bij twee meter te werken. Over leveringen per schip aan verre oorden, waarbij platen verschoven door de hoge golven, maar toch onbeschadigd de plaats van bestemming bereikten.
‘‘Bij een honderdjarige inwoner komt op een gegeven moment de burgemeester binnen met een bos bloemen”, zei Eric op het einde van zijn toespraak. De eerste burger van de gemeente Rheden was er niet, maar in plaats daarvan liet De Groot de aanwezigen ‘Lang zal Stelcon leven’ zingen.
Aannemer Bernard van Berkel, niet om een woordje verlegen, stal op het einde van de bijeenkomst de show door een aantal prachtige verhalen te vertellen. ‘‘En ik spreek voor het eerst in het openbaar”, verklapte hij met de microfoon in de hand. En dat deed hij met verve. Daarna konden de genodigden met een drankje en wat andere lekkernijen napraten, met op de achtergrond oude hits van plaat.
De avond was voor medewerkers en oud-medewerkers. Zij kwamen de loswal op voor een barbecue en onder andere een optreden van zanger Maickel van Noije, collega van Kemper Beton. Oud-medewerkers met soms bijna vijftig dienstjaren, zowaar de helft van het bestaan van de Stelcon-platen! Zij hebben daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling aan wat Stelcon nu is.